Следвайте Гласове в ТелеграмТвърденията на Булгаргаз, който планира да търси обезщетение

...
Следвайте Гласове в ТелеграмТвърденията на Булгаргаз, който планира да търси обезщетение
Коментари Харесай

Русия: Намерението на България да търси обезщетение от Газпром за 400 млн. евро е несъстоятелно

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Твърденията на " Булгаргаз ", който възнамерява да търси обезщетение от " Газпром " за нанесени вреди поради прекъсването на газовите доставки, са несъстоятелни, съобщи Станислав Митрахович, водещ специалист на Националния фонд за енергийна сигурност и Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация. Той означи, че неведнъж са участвали и по-ранни промени в контракта от европейска страна.

" Въпросът дали " Булгаргаз " може да получи отплата от " Газпром " не е фундаментален от позиция на правното решение, тъй като на " Газпром " по този начин или другояче няма да има какво да му се отнеме ", акцентира специалистът.

Дори и да бъде взето такова решение, то не може да бъде осъществено от позиция на възобновяване на някои материални обекти от съветската компания, тъй като в Европа просто не са останали повече такива, изясни той.

" От правна позиция фактът, че Русия предложи да се заплаща по скица в рублева сметка в " Газпромбанк ", не беше изключително огромна смяна в контракта. " От европейска страна измененията в контракта бяха доста по-обширни. Например, можем да си спомним, че от европейска страна в действителност имаше отвод от правилото " вземи или заплати " за редица компании ", сподели Митрахович.

Той също по този начин означи, че Европейската комисия към този момент е разгласила апели към фирмите да понижат потреблението на съветски газ с 60% до края на 2022 година, което значи да нарушат отговорностите си по правилото " вземи или заплати ". Договорните отговорности са били нарушени от доста участници в Европа.

" Изменението на договорите от европейска страна също присъстваше неведнъж и доста. Защо Русия от своя страна не можеше да предложи възобновяване на контракта? Особено откакто има образци, когато в Европа доста компании са били подготвени да заплащат по скица, която включва рублева сметка в " Газпромбанк ", и не е имало нищо неправилно. Затова считам, че претенциите на България към Газпром са неточни ", заключи Митрахович.

На брифинг преди ден Владимир Малинов, министър на енергетиката в служебното държавно управление на България, съобщи, че " Булгаргаз " има намерение да търси обезщетение за вреди в размер на към 400 млн. евро поради прекратяването на доставките на газ от страна на " Газпром " преди две години. Той означи, че в случай че въпросът не бъде организиран, ще бъде заведено дело в арбитражния съд на Международната индустриална камара в Париж.

Някои западни страни взеха решение да понижат зависимостта си от съветските енергийни запаси на фона на специфичната интервенция на Русия за отбрана на Донбас, чието начало беше оповестено на 24 февруари 2022 година В резултат на това обаче енергийната рецесия в доста европейски страни се задълбочи.

Инфо: iz.ru

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР